Miért érdemes kerülni az öblítők használatát?

Az öblítők használata sokak (tulajdonképpen a döntő többség) számára természetes része a mosási rutinnak. Azért használják ezeket a folyékony, színes löttyöket, hogy a ruhák puhábbak, illatosabbak legyenek, és hogy az anyagok színei hosszabb ideig ragyogjanak. Azt azonban még mindig kevesen tudják, hogy az öblítők használata nem csak felesleges, de potenciálisan káros is lehet az egészségünkre, a környezetre és a mosógépre is. Na de miért is?

Kémiai anyagok és az emberei szervezet

Amikor egy ilyen öblítő felszívódik a ruhádban, akkor viszi magával az illatanyagot. Az illatok pedig szintetikus anyagokból készülnek, tehát igen mérgezőek is lehetnek. Az emberi szervezet nem ismeri fel ezeket, vagy nem tud velük mit kezdeni, ezért méregként tekint azokra. Legtöbbjük élettani hatása teljesen ismeretlen, aminek azonban ismerik a hatását, nagyrészüket már be is tiltották. Tehát, amikor öblítőt használsz, a ruháidon ott lesznek az illatmolekulás is a szálakhoz kötve.

Ismeretlen hatások

Tehát, ha eltekintünk attól, hogy hány ezer illatanyagról nem tudjuk, hogy mi a hatása (akár rák, impotencia, meddőség), csak érdemes arra figyelni, hogy mit okoznak azok, amikről már tudjuk! Az bennük található vegyi anyagok, például a ftalátok és szintetikus illatanyagok, hormonháztartása gyakorolt hatásaik miatt már több országban is betiltották vagy szigorúan szabályozták az öblítőket.

Környezeti hatások

Az öblítők nem csak az emberi egészségre, hanem a környezetre is károsak lehetnek. Sok öblítő nem lebomló vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek bekerülnek a vízrendszerbe és károsítják az ökoszisztémát. Ezen kívül az öblítők gyártása és szállítása is jelentős ökológiai lábnyommal jár.

Na de akkor mit használj?

Szerencsére vannak alternatívák, ha mégis puha és illatos ruhákat szeretnél. Egyre több természetes alapanyagokból készült, környezetbarát öblítő érhető el a piacon. Ezenkívül pedig hoztam nektek egy házi készítésűt is.

Hozzávalók:

450ml ecet

150 ml víz

pár csepp Herby’s illóolaj

Keverd össze a hozzávalókat egy csatos üvegbe, vagy egy sima befőttesüvegbe és használj belőle 60 ml-t minden mosásnál! Érdemes minden használat előtt összerázni!

A ruháid nem lesznek ecetszagúak, azonban te hálás leszel ezért a receptért, és a mosógépedet is karbantartod vele.

Kotyvasztásra fel!

Ha további receptekre vagy kíváncsi szerezd be Az ecetes srác jegyzetei című könyvemet! 🙂

No responses yet

Vélemény, hozzászólás?