Légzőszervi, idegrendszeri és emésztőrendszeri betegségek, valamint májkárosodás – a legtöbb otthonunkban használt tisztítószer erős vegyi anyagokat tartalmaz, és rendszeres alkalmazásuk súlyos egészségi problémákat okozhat. Ráadásul ezek különösen a gyermekek és az idősek számára lehetnek veszélyesek. Összeszedtük azokat a tisztítószereket, melyeket jobb, ha nem engedsz be otthonodba.

1. A „légfrissítők”

Aeroszolok, spray-k, illatgélek, zselék, illatpárnák, pálcikás illatosítók, elektromos eszközök, autóillatosítók és illatgyertyák – ha egy átlagos nagyáruház polcait böngésszük, akkor több, mint 150 különböző illatosító termék között válogathatunk.

A légfrissítők használatával kapcsolatban két alapvető probléma is felmerül: egyfelől azt gondolhatjuk, hogy már gondoskodtunk a friss levegőről, így nem szellőztetünk. Emellett, ha nem nyitjuk ki az ablakot, a káros anyagokat tartósan a légtérben hagyjuk. Elég rossz kombó.

Amikor légfrissítőket használunk, több mint 100 vegyi anyag kerülhet a levegőbe, beleértve az illékony szerves vegyületeket (VOC). Ezek az anyagok szobahőmérsékleten gázzá alakulnak és különböző egészségügyi problémákat okozhatnak, például bőr és nyálkahártya irritációt, fejfájást, hányingert, és növelhetik az asztma kockázatát. Ezenkívül néhány VOC rákkeltő hatású.

A légfrissítők különösen veszélyesek azokra, akik sok időt töltenek zárt térben, mint az idősek, csecsemők és a velük otthon tartózkodó szülők.

Az SVOC vegyületek, mint a ftalátok, szintén kockázatosak. Az allergizáló illatanyagokat, mint a linalool vagy a limonene, külön ki kell emelni a termékeken. Ezek nem csak a hangulatunkat és légzőszerveinket befolyásolják, hanem az immun- és keringési rendszerünkre is hatással vannak.

Mit tehetsz?

✓ Gyakran szellőztess!

✓ Tarts otthon növényeket! A szobanövények is segítenek a levegő minőségének javításában.

✓ Illatosításhoz válassz szárított növényeket, mint a levendula, citromhéj vagy menta.

✓ Néhány csepp illóolaj is segíthet a kívánt illat elérésében.

2. Illatos termékek

Számos termékben találhatók olyan illatanyagok, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek. Ilyen termékek például az illatos tisztítószerek, mosóporok, öblítők, sőt még az illatosított papírzsebkendők és vécépapírok (ebben az esetben is leginkább a Piszke Papír illat és fóliamentes termékeit ajánlom!) is.

Ezen termékek által okozott egészségi problémák különösen az asztmásokra és a COPD-ben (krónikus obstruktív légúti betegség) szenvedőkre jelentenek veszélyt, de még az egészséges emberek is tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket, mint légzőszervi problémák, fejfájás, idegrendszeri és emésztési zavarok, valamint bőrirritáció.

Mit tehetsz?

✓ Mind az egészséged, mind a pénztárcád érdekében érdemes az illatmentes termékeket választanod. Ráadásul a Föld is hálás lesz ezért!

3. Rovarölő szerek

Bár sokan tudják, hogy az élelmiszereink tartalmazhatnak növényvédő szereket és azok maradványait, tehát érdemes a bio- vagy öko-termékeket előnyben részesíteni, azonban a háztartási rovarölő szerek kockázatairól kevesebbet hallani. Pedig ezeknek a termékeknek a lakásban történő használata nem kis veszélyt jelent. A rovarölő szerek alapvetően mérgező anyagok, hiszen céljuk a kártevők elpusztítása. Sokuk az emberre is káros, mivel az emberi szervezetben is lévő receptorokon, ioncsatornákon és enzimeken fejtik ki hatásukat.

Számos rovarirtó az idegrendszerre hat, és mivel az állatok idegrendszere hasonlóan működik, ezek a szerek az emberekre és háziállatokra (mint a kutyák és macskák) is veszélyesek lehetnek. – Itt érdemes ránézned a tRENDrakó és barátai című könyvemre, mert találhatsz benne receptet erre vonatkozólag is!

A rovarölő szerek hatásai irritációtól kezdve, rosszulléten át, akár súlyos idegrendszeri és daganatos betegségekig is terjedhetnek.

Mit tehetsz?

✓ Ne légy túl agresszív a véletlenül betévedt, ártalmatlan rovarokkal szemben! Egy-egy pók vagy hangya nem indokolja azonnal a rovarirtó használatát.

✓ Használj szúnyoghálót, vagy próbáld meg a rovarokat fizikailag eltávolítani, például porszívóval.

✓ Ügyelj az élelmiszerek tárolására, hogy ne vonzd a kártevőket.

✓ Sok rovar ellen hatékonyak a szexferomonos ragadós csapdák, amelyek nem tartalmaznak mérgező anyagokat. Ha szükséges, ezeket válaszd!

4. Klóralapú tisztítószerek

A reklámok hatására sokan úgy gondolják, hogy minden mikroorganizmus veszélyes, és erős vegyszerekkel kell ellenük harcolnunk a tiszta otthonért. Azonban már régóta ismert, hogy a túlzottan steril környezet gyengítheti immunrendszerünket, ráadásul allergiás reakciókat válthat ki. Sok mikroorganizmus, amely a bőrünkön vagy tárgyainkon található, valójában hasznos az emberi szervezet számára.

A klóralapú tisztítószerek, mint például a nátrium-hipokloritot tartalmazó termékek (pl. Flóraszept, Domestos, Clorox), különösen veszélyesek lehetnek. Ezek használatakor mérgező klóros vegyületek keletkezhetnek, és ha savas tisztítószerrel érintkeznek, veszélyes klórgáz is keletkezhet. A termékek címkéjén gyakran olvashatók figyelmeztetések, mint például “Súlyos égési sérülést és szemkárosodást okoz”, vagy “Nagyon mérgező a vízi élővilágra”. Mégis, ezek a vegyszerek gyakran a csatornába kerülnek, károsítva a természetes vizekben élő állatokat.

Mit tehetsz?

✓ Fontold meg, valóban szükséges-e a fertőtlenítés, vagy elegendő egy egyszerű vizes, ecetes tisztítás.

✓ Válassz környezetbarát tisztítószereket, vagy készíts saját keveréket otthon. Nézz körbe a Cycle oldalán, fantasztikus magyar termékek, a természet erejével!

✓ Ha erős vegyszert használsz, mindig a lehető legkisebb mennyiségben és a termék leírása szerint alkalmazd!

5. WC-tisztítószerek

A WC-tartályokban használt illatosítók és fehértítők nemcsak feleslegesek, hanem károsak is a környezetnek.

Ezen termékek hatóanyagai gyakran veszélyesek az emberekre és a vízi ökoszisztémákra egyaránt. Sok WC-tisztítószerben található például fenol, ami károsítja a légző- és keringési rendszert, ráadásul rákkeltő is lehet. A legtöbb, boltokban kapható tisztítószer petrolkémiai összetevőket, illatosítókat, maró savakat és antibakteriális anyagokat (mint például a potenciálisan rákkeltő triklozán) tartalmaz.

Mit tehetsz?

✓ A WC-kefével azonnal és hatékonyan távolíthatsz el friss szennyeződéseket.

✓ A vízkő eltávolításához használj ecetet. (Vagy a Cycle WC tisztítóját, VAAAGY szerezd be Az ecetes srác jegyzeteit!)

✓ Ha büdöset érzel a WC-ben, inkább szellőztess!

No responses yet

Vélemény, hozzászólás?