Ha megfordulunk a konyhában és sütni, főzni is szoktunk akkor bizonyára már ránézésre is tudjuk, hogy melyik hozzávalóból mennyi kell. Ismeritek azt az érzést, amikor megkérdezitek valakitől a receptet, majd az a válasz érkezik, hogy érzésre. Na igen, ez pont az.

A minap előfordult velem, hogy sütni szerettem volna, de sajnos mérleget még nem szereztünk be a konyhába. Gondolkodtam, majd rájöttem, hogy biztosan meg lehet ezt oldani másképpen is. Emlékeztem, hogy Zoli beszélt még régebben valamit a kanalakról és annak az űrtartalmáról, gyorsan utána néztem és elhoztam nektek a legfontosabb mérőszámokat, amik segítségetekre lehetnek a szorult helyzetekben!

Hozzávaló Csapott Púpos
Liszt 1,5 dkg 2 dkg
Cukor 1,5 dkg 2 dkg
1,5 dkg 2 dkg
Búzadara 1,5 dkg 2 dkg
Olaj/vaj 2 dkg
Tej 1 dkg
Tejföl 1,5 dkg
Víz 20 ml

Szóval a legfontosabb, amit meg kell jegyezned, hogy 1 púpos evőkanál kb 2 dkg, innen már mehet a számlálás!

Azonban vannak kisebb kanalak is a háztartásban, mint például a kávéskanál, mokkáskanál, ki hogy hívja. Itt a legfontosabb mérőszámok a következők:

Hozzávaló Súly
Liszt 3 g
Cukor 4 g
7 g
Víz  5 ml

És hoztam még nektek néhány fontos átváltást is, hiszen ki tudja mikor lesz rá szükség és legyen meg egy helyen!

1/4 csésze (cup) 60 ml
1/3 csésze (cup) 80 ml
1/2 csésze (cup) 125 ml
1 csésze (cup) 250 ml

¼ teáskanál 1,25 ml
½ teáskanál 2,5 ml
1 teáskanál 5 ml
2 teáskanál 10 ml
1 evőkanál (4 teáskanálnak felel meg) 20 ml

Ha megvásároltad már a tRENDrakó – Az ecetes srác jegyzeteit, vagy a tRENDrakó és barátai könyveket, akkor biztosan te is készítettél már otthon valamilyen tisztítószert. A recepteknél törekedtem arra, hogy egyértelműen és egyszerűen írjam le őket, ezért használtam az evőkanál, teáskanál mértékegységeket. Viszont a folyékony halmazállapotú anyagoknál a deciltert, litert szoktam használni, így most megmutatom a pontos mennyiségeket, ha nincs kéznél mérőedény:

M Mennyiség
Bögre 2-2,5 dl

A cikk írása közben felmerült bennem a kérdés, hogy vajon egyes alapanyagok milyen súlyúak, így le is mértem nektek őket:

Hozzávaló Teáskanál Evőkanál
Citromsav 4 g 11 g
Mosószóda 5 g 25 g
Nátrium perkarbonát 10 g 31 g
Szódabikarbóna 6 g 17 g
Ecet   5 g 14 g

Hajrá!

No responses yet

Vélemény, hozzászólás?