Na Hali!

Tudom, tudom, tegnap még nyár volt, ma meg még csak szeptember 1-je van és máris jövök, hogy az őszi nagytakarításról beszéljek. Azonban ahogy a levelek elkezdenek hullani és a hűvösebb idő beköszönt, itt az ideje, hogy otthonunkat is felkészíteni az új évszakra. Az őszi nagytakarítás nem csak azért fontos, hogy otthonunk tiszta és rendezett legyen (nyugi elhiszem, hogy nyáron is takarítottál!), hanem azért is, hogy egészségünk megőrzése érdekében megszabaduljunk a nyár folyamán felgyülemlett por és baktériumoktól, na meg persze a sok retektől, amit pluszban nyáron mindenhonnan hazahordtál a világból! 🙂

Hoztam nektek most néhány tippet, ami megkönnyítheti az őszi nagytakarításotokat! A legfontosabb szabály: fentről lefelé, bentről kifelé!

1. Szellőztetés
Miért fontos?
Az őszi időszakban, ahogy lehűl a levegő egyre kevesebbet szellőztetünk, ezért fontos, hogy a nagytakarítás előtt alaposan szellőztessünk. Így friss levegő áramlik be, és a levegőben fellelhető baktériumok, vírusok kiürülnek otthonunkból.

Hogyan csináljuk?
Nyissuk ki az összes ablakot és ajtót 15-20 percre. Ha van ventilátor, azt is használhatjuk!

2. Bútorok és felületek letörlése
Miért fontos?
A bútorok és egyéb felületek igen jó porfogók, de nem csak, hogy gusztustalan ha vastagon áll a por, itt is megtelepednek a baktériumok. Ne felejtsd el a polcok, szekrények tetejét is letörölni, valamint a könyvespolcon lévő könyveket sem kellene kihagynod, de a pókhálókat se hagyd a helyén, majd töröld le a lámpákat is. Ugye nem kell mondanom, hogy a kanapé se maradjon a helyén?

Hogyan csináljuk?
Használjunk mikroszálas kendőt és természetes tisztítószert. Szuper receptet találsz hozzá Az ecetes srác jegyzetei című könyvemben.

3. Fürdőszoba és konyha
Miért fontos?
Első lépésként nézd meg a kamraszerkényt, és fürdőszobai piperéket, ami lejárt, nem használható itt az ideje, hogy megszabadulj tőle. A konyhában, vagy fürdőszobában eltöltött idő mindig csak kosszal jár. Akár főzünk, akár fürdünk ott mindig gond lesz, mert ezek a helyiségek a leginkább ki vannak téve a baktériumoknak és penésznek. Éppen ezért fontos, hogy folyamatosan tisztítsd, de ilyenkor ősz elején, egy teljes, mindenre kiterjedő tisztítást is végezz el! Fontos! Ne felejtsd ki a tusfürdők, samponok, egyéb tárgyak fertőtlenítését sem, mert hiába csillogó és vízkőmentes a tusoló, ha gusztustalan mennyiségű vízkő pislog a samponos flakonon, vagy a szappantartón.

Hogyan csináljuk?
Használjunk az ecetes-citrusos tisztítószert a csempére, a mosogatóra és a WC-re. Receptet megtalálod lent hozzá!

4. Függönyök és szőnyegek tisztítása 
Miért fontos?
A függönyök és szőnyegek gyakran gyűjtik a poratkákat, polleneket és egyéb allergéneket, amelyek légúti problémákat és allergiás reakciókat okozhatnak. Ezen felül ezek a nagy textíliák könnyen megőrzik a baktériumokat és vírusokat is, valamint hajlamosak megtartani a szagokat, legyen szó akár főzésről, dohányzásról vagy háziállatokról. A tisztítás frissíti őket és kellemesebbé teszi az otthoni környezetet is. Talán ez meglepő lehet, de tiszta függönyök jobban szigetelnek, hiszen a tiszta és pormentes függönyök jobban tartják a meleget, így energiát és pénzt is spórolhatsz.

Hogyan csináljuk?
Függönyök esetében a legegyszerűbb ha beteszed őket a mosógépbe az útmutatónak megfelelő programra. Én minden esetben mosózsákban, kímélő programon szoktam őket mosni. A szőnyeg tisztítása sok mindentől függ, de leginkább a szőnyeg anyagától. Ettől függ ugyanis, hogy milyen tisztítószert használhatsz rajta. Egy biztos a szódabikarbónás keverékkel nem lőhetsz mellé, amelyet megtalálsz Az ecetes srác jegyzetei című könyvben is, de többször készítettem már róla TikTok videót és Instagram posztot is.

5. Textíliák és ágynemű
Miért fontos?
Az ágyban töltjük életünk egy jelentős részét, és ez alatt az idő alatt a testünk természetes módon választ ki izzadságot, olajokat és bőrsejteket. Ezek a szennyeződések ideális táptalajt jelentenek baktériumoknak és gombáknak, amelyek különféle bőr- és egészségügyi problémákat okozhatnak. De még ha az ágyneműt folyamatosan cseréled, a díszpárnákkal mi a helyzet? Ugye-ugye! Ha már úgyis lehúztad az ágyneműt ne felejtsd el a matrac porszívózását sem!

Hogyan csináljuk?
Mossuk ki egyszerűen az ágyneműt, díszpárnát, matracvédőt egyéb textíliákat az utasításuknak megfelelően. Használd hozzá a saját őszi illatú mosógéled!

6. Ablakok, tükrök
Miért fontos?
Hát ne legyen már retkes! Az őszi és téli hónapokban csökken a nappali fény időtartama, ezért hogy láss bent, és ne egy barlangban érezd magad, fontos, hogy az ablakok tiszták legyenek, hogy maximálisan kihasználjuk a rendelkezésre álló természetes fényt.

Hogyan csináljuk?
Készítsd el a szuper ablak és tükörtisztító receptemet, tedd be a kedvenc lejátszási listádat és mehet is a buli! Hipp-hopp megleszel vele!

7. Porszívózás és felmosás
Miért fontos?
Miután végig poroltuk a lakást, természetes hogy a padlón gyűlik meg a legtöbb por és szennyeződés, amitől jó lenne minél hamarabb megszabadulni.

Hogyan csináljuk?
Porszívózzuk fel alaposan a szőnyegeket és a padlót, majd töröljük fel nedves ronggyal. Itt használhatod a felmosó receptet, vagy akár a lent található ecetes citrust elkészítve is tehetsz egy kis plusz alkohollal a felmosó vízbe.

 

Bónusz: A híres tRENDrakó féle ecetes-citrusos tisztítószer

Hozzávalók:

1 liter ecet
1 citrom
1 narancs

Elkészítés:

Vágd fel karikákra – vagy ahogy szimpi – a gyümölcsöket és helyezd őket egy nagyon jól (lehetőleg légmentesen) zárható üvegbe, majd öntsd rá az ecetet! Hagyd állni egy hétig és mehet a spricnis üvegbe, utána pedig a felületekre! Ugyanazon gyümölcsöket 2-3 alkalommal újra tudod használni, viszont, ha már látod, hogy kifehéredtek, mindenképp cseréld ki őket. Ha szeretnéd használhatod csak a gyümölcsök héját is.

De mire jó?

Az egyik legjobb vízkőoldó, minden felületre. Konyhai zsíroldóként is fantasztikus, sőt a WC tisztításnál is az egyik legjobb szer, és még csak most említem a felmosóvizet!

Ilyen és ehhez hasonló recepteket, tanácsokat megtalálsz Az ecetes srác jegyzetei című könyvben, amihez akár még Herby’s illóolaj csomagokat is rendelhetsz! Sőt az ősz során 5% kedvezménnyel rendelheted meg az őszi illóolaj csomagot ŐSZ5 kuponkóddal.

No responses yet

Vélemény, hozzászólás?