A mosószerek összetevőivel a legtöbben egészen addig nem foglalkoznak, amíg valakinek bőrproblémái nem lesznek a családban. Ez sokszor szerencse a Bolygónak, hiszen a mosószerek számos olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek igazán károsak a környezetnek.

Habképzők, vagyis a tenzidek

A tenzidek úgynevezett felületaktív anyagok,  tehát a mosószerek és olyan szerek fontos összetevői, amelyeket azért vásárolunk, hogy a hab segítségével tisztítóhatást érjünk el (samponok, tusfürdők, tisztítószerek). Erős zsíroldó hatásuk van, és ezeknek köszönhető a habzás, ugyanakkor bőrizgató, nyálkahártya-károsító tulajdonsággal is bírnak. Ha az alábbi vegyületek valamelyikét látod a mosószer címkéjén, érdemes elgondolkoznod a váltáson.

Veszélyes tenzidek

 • Sodium Lauryl Sulfate – SLS
 • Sodium Laureth Sulfate – SLE
 • Ammonium Lauryl Sulfate – ALS
 • Ammonium Laueth Sulfate – ALES

Szintetikus illatanyagok

A természetes illóolajok korában a szintetikus illatanyag tulajdonképpen szitokszó. És ez nem is biztos, hogy gond. Ezek az illatanyagok nem csupán a bőrön át fejtik ki hatásukat, hanem a szagláson keresztül is a szervezetbe jutnak, melyek egy része ártalmatlan, de akadnak közöttük erős allergének is. És mivel a nyálkahártyán és a bőrön keresztül akár azonnal a véráramba is kerülhetnek, sok sok problémát okozhatnak a későbbiekben, így abszolút nem éri meg a kockázatot a kedvenc illatod.

Sok esetben csak parfume, illetve fragrance kifejezésekkel jelölik a szintetikus illatanyagokat, ám 2003 óta az Európai Unió országaiban forgalmazott mosószereknél és egyéb tisztítószereknél, kozmetikumoknál kötelező feltüntetni az összetevők listáján az alábbi illatanyagokat, amennyiben azok meghaladnak egy bizonyos szintet (ezeken kívül akadnak egyéb feltüntetendő anyagok is, de ezek kiemelten fontos figyelmet érdemelnek).

Veszélyes illatanyagok

 • Citral
 • Eugenol
 • Geraniol
 • Cinnamal
 • Coumarin
 • Isoeugenol
 • Amyl Cinnama
 • Cinnamyl Alcohol
 • Hydroxycitronellal
 • Amylcinnamyl Alcohol
 • Hydroxyisohexyl-3-Cyclohexene Carboxaldehyd

Ftalátok

A ftalátok olyan szerves vegyületek, amelyeket elsősorban műanyagok, PVC eszközök lágyítására alkalmaznak. A ftalátok veszélye abban rejlik, hogy enyhe sav-, lúg- vagy hőhatásra kioldódnak a csomagolásból, és bekerülhetnek a termékbe.

Bizonyos ftalátok használatát – azok egészségkárosító hatása miatt – az Európai Unióban előállított gyerekjátékoknál már betiltották, ám úgy tűnik, hogy a tisztítószerek és kozmetikai termékek csomagolásának ftalátmentességéről sok esetben elfelejtkeztek. Pedig a ftalátok hatással vannak a hormonrendszer működésére – felelőssé tehetőek az alacsony nemihormon-szintért -, károsíthatják az immunrendszert, fokozhatják az asztma és az allergiás megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

Így vegyél ftalátmentes mosószert

Mivel a termékek címkéjén jellemzően nem szerepelnek ftalátok, nincs egyszerű dolgod. Egy háromszög alakú jelet kell keresned a csomagoláson – amely alapvetően a csomagolóanyag újrahasznosíthatóságára utal. Amennyiben a háromszögben PVC, V vagy 3-as jelzést látsz, a mosószer műanyag csomagolása ftalátsavat tartalmaz.

Mosószer természetesen

A tRENDrakó – Az ecetes srác jegyzeteiben erre is megtalálod a megoldást, mint oly sok egyéb problémára, de a receptet most itt is megosztjuk veled!

Őrült sokan kérdezik, hogy mégis hogyan váltsák ki az isteni illatú folyékony mosógéleket, hiszen azokat talán még nehezebb elengedni, mint az öblítőt. Szerencsére van egy remek ötletünk erre. El tudod készíteni a saját mosógéledet, mindenféle illatban, ugyanolyan állagban, mint a bolti szereké.

Hozzávalók:

2 l víz

60 g mosódara

Illóolaj ízlés szerint (ide kattintva válogathatsz olajaink közül)

Tégy fel egy lábasba kb. 2 liter vizet közepes fokozaton. Tedd bele a mosódarát, kavard el, de az se baj, ha nem, úgyis fel fog oldódni. Néhány perc után nyugodtan kapcsold le a tűzhelyet, a kis darabok magától fel fognak oldódni. Hagyd kihűlni, néhány órán keresztül, de a legjobb, ha másnapig félreteszed. Ne töltsd át üvegbe amíg teljesen ki nem hűlt, mert a teteje be fog kocsonyásodni. A kocsonyás réteget törd össze, vagy menj végig rajta botmixerrel, nem fog újra összeállni. Ezen a ponton illóolaj is mehet bele!

Töltsd át befőttesüvegbe, vagy magasabb nyakú üvegbe és használd, mint bármelyik bolti mosógélt.

No responses yet

Vélemény, hozzászólás?